GRATIS verzending op elke bestelling van meer dan 65€

De geschiedenis van Zippo Manufacturing Company is het verhaal van haar medewerkers.  Van de oprichter George G. Blaisdell tot de vele Zippo-medewerkers, klanten en verzamelaars; ze hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het bedrijf.  Diens loyaliteit en toewijding heeft van Zippo een van de grootste en bekendste iconen van Amerika gemaakt.

 

Jaren '30

Het Zippo-verhaal begint aan het begin van de jaren '30 in de Bradford Country Club in Bradford, Pennsylvania.  Mr. Blaisdell keek toe terwijl een vriend onhandig zat te klungelen met een onpraktische Oostenrijkse aansteker.  Dhr. Blaidell merkte op dat de aansteker vanwege zijn unieke schoorsteen goed in de wind werkte, maar het uiterlijk en ontwerp waren utilitair en inefficiënt.  Voor het bedienen van de aansteker waren twee handen nodig en het dunne metalen oppervlak was gemakkelijk te deuken.

 

Eind 1932 besloot dhr. Blaisdell om de Oostenrijkse aansteker aan te passen.  Hij maakte een kleine, rechthoekige behuizing met een deksel en scharnier.  Hij bewaarde het schoonsteenontwerp om de vlam te beschermen.  Het resultaat was een aantrekkelijke aansteker die makkelijk met één hand bediend kon worden.  De naam "Zippo" werd bedacht door dhr. Blaisdell.  Hij hield van het geluid van het woord "zipper", dus maakte hij variaties op het woord en kwam zo op "zippo" die naar zijn mening een "modern" geluid had.

KRIJG EEN VAN ONZE 1935 REPLICA AANSTEKERS

 1935 Replica1935 Replica With Slashes

             NU KOPEN                                                                     NU KOPEN    

 

De nieuwe zakaansteker werd verkocht voor $1,95 per stuk en kreeg de inmiddels beroemde, onvoorwaardelijke en levenslange garantie van dhr. Blaisdell - "Het werkt, zo niet, dan repareren we het.™". De aanvraag voor het originele Zippo-patent werd op 17 mei 1934 ingediend en werd toegekend op 3 maart 1936 onder het nummer 2032695.  De eerste Zippo-zakaansteker die in 1933 geproduceerd is, is te zien in het Zippo/Case Museum in Bradford.

Halverwege de jaren '30 gaf de Kendall Refining Company in Bradford opdracht tot de productie van 500 Zippo-aanstekers.  Er wordt verondersteld dat deze aanstekers de eerste door Zippo geproduceerde aanstekers zijn die aangevraagd zijn, hierdoor zijn het zeer gewaardeerde verzamelobjecten.

 

Jaren '40

De Tweede Wereldoorlog heeft een diepgaande invloed op Zippo.  Nadat Amerika in de 1941 toetrad tot de oorlog, stopte Zippo met het produceren van aanstekers voor de consumentenmarkt en wijdde het bedrijf alle productie aan het Amerikaanse leger.  Dit initiatief leidde tot de productie van de Zippo-aansteker met stalen behuizing en zwarte crackle finish.  Het feit dat miljoenen Amerikaanse militairen de aansteker in de strijd droegen, was een belangrijke katalysator bij het symbool van Zippo als Amerikaans icoon wereldwijd.  Het bevoorraden van de militaire markt leidde tot volledige productie van de fabriek, dit gaf Zippo een sterke financiële boost waardoor het een levensvatbaar bedrijf werd.

KRIJG EEN VAN ONZE 1941 ZWART CRAQUELÉ REPLICA AANSTEKERS

1941 Black Crackle Replica

                                                       NU KOPEN

In 1945, aan het einde van de oorlog, hervatte Zippo de verkoop van aanstekers in het vrije Amerika en pakte de productie van aanstekers voor consumenten weer op.  Blaisdell, een promotor in hart en nieren, wilde de straat op gaan met een auto die leek op een Zippo-aansteker, wat leidde tot de Zippo-auto  in 1947.

Historic Zippo Car

Jaren '50

Op 1 augustus 1950 kreeg Zippo het tweede patent met nummer 2517191 toegekend.  Het design van de Zippo-aansteker is tot vandaag de dag wezenlijk hetzelfde gebleven, met een aantal kleine verbeteringen.

 

Vanaf halverwege de jaren '50 wordt aan de onderkant van elke Zippo-aansteker een datumcode gegraveerd.  Dit werd oorspronkelijk gedaan als kwaliteitscontrole, maar de codes zijn van onschatbare waarde geworden voor verzamelaars.

 

In het jaar 1956 bracht Zippo de slim aansteker op de markt, wat een belangrijke mijlpaal was.  Deze iets kleinere versie van de Zippo-aansteker werd ontworpen voor vrouwen, maar tegen alle verwachtingen in sprak de aansteker ook mannen aan.

Jaren '60

In de jaren '60 begonnen concertgangers de Zippo-vlam te gebruiken als teken van waardering voor hun favoriete artiesten, een gebaar dat later bekend stond als het "Zippo-moment".

 

In 1962 produceerde Zippo haar eerste product dat geen aansteker was.  Het stalen zakmeetlint, of "rule" zoals het ook wel genoemd wordt, heeft een design dat lijkt op de beroemde aansteker.  Sinds de jaren '60 worden er andere producten toegevoegd aan of verwijderd uit het Zippo-assortiment. Velen waren voornamelijk gericht op promotieartikelen, waaronder sleutelhangers, greenskeepers voor golf, pennen-sets en de zaklamp ZipLight.

Jaren '70

Dhr. Blaisdell stierf op 3 oktober 1978. Hij wordt niet alleen herinnerd als uitvinder van de Zippo-aansteker, maar ook zijn vrijgevigheid en vriendelijke geest zullen niet vergeten worden.  Na zijn dood namen zijn dochters, Harriett B. Wick en Sarah B. Dorn, het bedrijf over.

 

In de jaren '70 begon Zippo met overzeese uitbreiding.

 Drawing of Mr. Blaisdell

Jaren '80

In de jaren '80 was het bedrijf in handen van zes Blaisdell-familieleden, waaronder de dochter van dhr. Blaisdell en haar kinderen.

Jaren '90

In 1993 verwierf Zippo de W.R. Case & Sons Cutlery Company. Het rijke erfgoed van Case begon toen het werd opgericht in 1889. Het bedrijf verhuisde in 1905 naar Bradford. Case vervaardigt handgemaakte messen van hoge kwaliteit, waaronder traditionele vouwzakmessen en sportmessen met vaste lemmeten tot limited editions herdenkings- en verzamelobjecten.

Het Zippo/Case Museum werd in juli 1997 geopend. Het 15.000 feet grote complex bevat een winkel en een museum.  Het bevat tevens de wereldberoemde Zippo-reparatiekliniek, zodat bezoekers mee kunnen kijken bij reparaties.

Jaren '00

In de herfst van 2002 verkrijgt Zippo de merkregistratie voor de vorm van Zippo-aanstekers.  Dit was een belangrijke mijlpaal in de bescherming van het merk tegen vervalsers.

 

Begin 2000 bracht Zippo tevens Zippo MPL® op de markt, een multifunctionele en hervulbare aansteker.

KOOP EEN VAN ONZE MULTIFUNCTIONELE AANSTEKERS

                                                         

      CANDLE LIGHTER                               FLEX NECK UTILTIY LIGHTER

Jaren '10

In februari 2010 verwierf Zippo de aanstekers van het merk Ronson en de motorbrandstof van het merk Ronsonol.

 

In 2010 bracht het bedrijf een volledig metalen handwarmer, evenals Zippo outdoorproducten op de markt.  De handwarmers zijn net zo soepel als de Zippo premium aanstekers en bieden een constante warmtebron, langer dan enig ander product op de markt.

 

Zippos voortdurende uitbreiding naar overzeese markten, met name India en China, evenals sterke binnenlandse verkopen, leidden tot recordverkopen in 2011 en 2012.

 

In 2011 werd het productassortiment van Zippo outdoor uitgebreid met een set noodaanstekers en een universele aansteker met flexibele hals.

 

In 2012, het jaar van zijn 80e verjaardag, werd de baanbrekende 500 miljoenste aansteker geproduceerd door Zippo.

 

Tevens werd in 2012 het Zippo/Case Museum verbouwd om het merk Zippo beter te kunnen weerspiegelen.  Het moderne ontwerp wordt gekenmerkt door een combinatie van rijke en stevige texturen, zoals leer en baksteen, en een mix van vintage artwork en lifestylefotografie.

 

In het jaar 2013 bracht Zippo een reeks stevige campingtoebehoren onder het merk Zippo op de markt.

Vandaag

Vandaag is George B. Duke, de kleinzoon van dhr. Blaisdell, de enige eigenaar en voorzitter van bestuur van Zippo. Mark Paup is de president en CEO van het bedrijf.

 

De diverse productlijn van Zippo blijft groeien en omvat nu ook accessoires voor aanstekers, multifunctionele butaanaanstekers, heren- en damesgeuren, lifestyle-accessoires, brillen en producten voor outdoorliefhebbers.

 

Er zijn wereldwijd veel Zippo-verzamelaars. Hun passie en toewijding aan het merk is ongeëvenaard. Om de verzamelaarservaring te vergroten, organiseren Zippo-verzamelaarclubs over de hele wereld het hele jaar door meet ups en andere evenementen.

 

Daarnaast gebruiken bedrijven wereldwijd Zippo-aanstekers als hulpmiddel voor reclame en verkoopbevordering.  Deze "reclameaanstekers" zijn nog steeds favoriet onder verzamelaars.

 

Misschien wel een van de grootste invloeden op het verzamelen is Zippos verbondenheid met de popcultuur, Hollywood, Broadway en de muziekindustrie. De Zippo-aansteker is in de loop van de jaren in meer dan 2000 films, toneelstukken en tv-shows verschenen. Zippo-aanstekers hadden de "hoofdrol" in uiteenlopende producties, zoals "I Love Lucy", "The X Men" en "Hairspray - de musical". Vaak is de aansteker een belangrijk hulpmiddel dat wordt gebruikt om de plot vooruit te helpen of om de persoonlijkheid van een afgebeeld personage of een tijdsperiode weer te geven.  Het beroemde "klik"-geluid van Zippo werd gebuikt in liedjes, en de aanstekers zelf waren te zien op albumhoezen, getatoeëerd op de huid van rockers en gebruikt in Rolling Stone-fotoshoots.

 

In een wereld waar de meeste producten gewoon wegwerpbaar zijn of verkrijgbaar zijn met een beperkte garantie, blijven Zippo-aanstekers met zijn beroemde levenslange garantie uniek.  In meer dan 85 jaar heeft niemand ook maar een cent uitgegeven aan de mechanische reparatie van een Zippo-zakaansteker, ongeacht de leeftijd of conditie van de aansteker. De Zippo-zakaansteker is diep verankerd in de Amerikaanse cultuur en is wereldwijd een icoon voor duurzaamheid en betrouwbaarheid.